Opskrift Blinis Demidoff

Denne servering er smuk i al sin enkelhed: En halvmåne af blinis på en dybsort nattehimmel af kaviar.

Der findes ikke en kogebog, der har en opskrift på blinis à la Demidoff eller Demidov. Det er Blixens påfund. Men prædikatet à la Demidov findes og kendes fra gastronomien. Det tilskrives Anatole Demidov, som var gift med prinsesse Mathilde, kejser Napoléon I’s niece. Han var kendt som en af de mest udsvævende levemænd i Paris i midten af 1800-tallet. Han slog sine folder på byens fine steder, men holdt særlig meget af Maison Dorée, en berømt restaurant, hvor køkkenet opfandt og opkaldte en ret – poularde à la Demidov – efter deres hengivne stamgæst. Betegnelsen à la Demidov blev dog også snart brugt om andet end poulard, for eksempel forskellige retter med fisk og grøntsager. À la Demidov-betegnelsen kan således bruges til meget forskellige retter. Fælles for dem er den hyppige brug af trøfler, og at der indgår et element formet som halvmåner. Hos den franske mesterkok Auguste Escoffier får poularden eksempelvis tilsat 100 gram trøfler skåret i denne form.

Blinis SOM halvmåner

For at denne ret ikke bare skal være almindelige blinis med kaviar, må man være tro mod den gennemgående halvmåneform fra diverse Demidoff-retter gennem tiden. Det gøres ved at bage blinisene som vanligt og derefter skære dem i halvmåner eller bruge et glas eller en udstikker til at opnå den ønskede form.

Ingredienser
20 g gær
8 ½ dl lunken mælk
50 g sigtet boghvedemel
250 g hvedemel
3 æg, delt i blommer og hvider
1 tsk. salt
1 dl fløde
Kaviar
Evt. syrnet fløde og rødløg til servering

Fremgangsmåde
Opløs gæren i ½ liter af den lunkne mælk, og rør boghvedemelet ud i mælken. Lad denne fordej stå i 2 timer og gære et lunt sted.

Tilsæt derefter hvedemel, æggeblommer, salt og de sidste 3,5 dl mælk. Bland dejen godt sammen, uden at den bliver sej, og tilsæt piskede æggehvider og let pisket fløde. Lad dejen hvile endnu en halv time.

Blinis skal først bages, kort før de serveres. Når blinisene er bagt, anrettes de med en skefuld kaviar, der følger halvmånens form, så blinis og kaviar sammen danner en fuld cirkel. Lidt syrnet fløde på toppen, men kun hvis du nænner at ødelægge nattehimlen!


Vinen til BLinis demidoff

Babette serverer Champagne Veuve Clicquot – også kendt som Den Gule Enke – til sine blinis à la Demidoff. Det er naturligvis ikke længere muligt at få fat i årgang 1860, som Babette har valgt, men champagnehusets almindelige tørre champagne brut går ualmindelig godt til blinis med kaviar. Veuve Clicquot var Karen Blixens egen yndlingschampagne, og hun mente, at det at drikke champagne, var den største fysiske nydelse, hun kendte til.


Blinis Demidoff